Gombaszög 2013: „Egységben az erő”!

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Két hónap múlva kezdetét veszi a Gombaszögi Nyári Tábor ahová az „Egységben az erő!” mottó alatt több száz résztvevőt várnak. „Tartjuk magunkat a hagyományainkhoz, és idén is a szlovákiai magyar fiatalok és barátaik legnagyobb találkozóhelyét kívánjuk létrehozni.” – vallja Orosz Örs, a tábor főszervezője.

A gombaszögi hangulat
A Gombaszögi Nyári Tábor ötvözi a fesztiváli és szabadegyetemi műfajt, klasszikus művelődési tábori jegyekkel kiegészítve. Napközben közéleti, tudományos és művészeti előadások lesznek a nagysátor alatt, néhány faházzal arrébb kézművesek, színjátszók várják az érdeklődőket, a rét a koncertek, a várdomb a csapatjátékok színhelye lesz, paintballal, iszapbirkózással, vármászással. Esténként két zenei színpad előtt is felpezsdül az élet: újra a táborba látogat a Quimby, ahogy az Intim Torna Illegál, a Magashegyi Underground, a párkányi Jóvilágvan is. Új szereplőként lép fel a Hot Jazz Band és a ByeAlex. Rajtuk kívül még jó pár magyarországi és szlovákiai magyar – összesen tizenöt – együttes játszik a krasznahorkai vár alatt. A néptánc sem maradhat ki, idén a Felszállott a páva című műsorban is megismert csallóközi Pósfa zenekar szolgáltatja a muzsikát.

Növekvő tábor, …
„Oly korban élünk, amikor egyik negatív közösségi élmény a másikat követi, s amikor az egészséges kezdeményezésre, a fiatalos tettvágyra, a pozitív tartalmakra nagyon nagy szükség van. Táborunk határozottan növekvő tendenciát mutat, a résztvevők létszámában, a programok mennyiségében, és reményeink szerint minőségében is. A regisztrációkor kitöltött adatlapok alapján kiderül, hogy Pozsonytól Nagykaposig az összes szlovákiai magyar régióból érkeznek hozzánk a fiatalok.” – mutat rá Orosz Örs. A táborba idén is indulnak buszok Nyugat-Szlovákiából, ahová a hamarosan a tábor honlapján lehet regisztrálni. A szervezők hagyományt teremtve idén először két járás számára is ingyenjegyet biztosítanak, hogy melyik az a kettő, szintén nemsokára megtudhatjuk.

… bővülő kínálat
A zenei repertoár már ismert, a közéleti program is fokozatosan körvonalazódik. A tábor szervezésébe a Diákhálózaton, tagszervezetein, illetve a Sine Metu polgári társuláson kívül idén tizennyolc szervezet is bekapcsolódik, biztosítva a tényleg változatos kínálatot. Az Irodalmi Szemle könyvbemutatókkal és irodalmi délutánokkal várja az olvasás és a rímek szerelmeseit, a drámarajongók a Fiatal Építészek Fóruma által szalmabálából készített hangszigetelt Színházi Sátor színi előadásaiból válogathatnak. Beszámol utazásairól a világhírű magashegyi alpinista, Erőss Zsolt, egy csapat csallóközi vándor a Tawahka indiánokról mesél, és online kapcsolják a Vámbéry Ármin nyomdokain éppen Pakisztán felé bringázó komáromi Bujna Zoltánt is.

A Gombaszögi Nyári Táborban négy éves hagyománya van az MKP-Híd találkozóknak, sőt a szakadást követően, 2010-ben Krasznahorkán ültek először egy asztalhoz a két párt képviselői. Tavaly a tábor közéleti sátrában a Pátria rádió riportere külön-külön faggatta a két part elnökét. „Az idén is meghívtuk aaz MKP és a Híd vezetőit. Bízunk benne, hogy a rendezvényünkön teremtett hagyomány és a semleges terep jó alapot szolgáltat a vitán való részvételre. Reméljük, az elnökök kiállnak a hallgatóság elé, és egy tartalmas vitának lehetünk tanúi.” – tette hozzá Orosz. Szintén gombaszögön teremtődött hagyomány a fiatal szlovákiai magyar bloggerek nyilvános találkozója is. Idén a közéleti írók vitáján kívül sor kerül a művészeti bloggerek beszélgetésére is.

A Gombaszögi Nyári Tábor programja korántsem ér itt véget. A rendezvény honlapján a fellépő együttesekről már lehet olvasni részletesen, a további programok fokozatosan kerülnek feltöltésre. A tábor szintén követhető a Facebookon, és Twitteren is.

Hozzászólások

comments powered by Disqus