Miért Gombaszög? - A lovagvártól a tábori légkörig

Szerző: Kovács Balázs

Az „Egységben az Erő!” tábori mottónak és a sok jó ember kis helyen is életigazságnak megfelelően július 16-21. között ismét összesűrűsödik a Felvidék dísze-virága az alkalmi rumbófogyasztótól a született iszapbirkózóig, a szerelemre szomjas ifjún át a közösségi aktivistáig. Ezen emberi koncentrátum aztán annak rendje és módja szerint lobbanó elegyet képez, aminek végeredményeképp megszületik ez a jól bevált, sajátos gombaszögi légkör. A szervezők ígérik: a sűrítmény idén is robbanni fog, az epicentrum pedig egyenest a krasznahorkai lovagvár tövében lesz. Előre szólunk, Te sem akarsz kimaradni belőle!

Július harmadik hetében ugyanis felgyorsul az élet, a krasznahorkai kemping tarka kavalkáddá alakul. Itt minden pulzál és energiával tölt fel, mintha a levegő is Duracell-nyusziból lenne. A programoknak se szeri se száma, a kedv/ízlés koordinátarendszer keretein belül a Lelkes Ifjúság kedvére válogathat a legkülönfélébb akciók között. Zene, politika, színház, irodalom, identitás, csapatjátékok és várostrom, csak hogy az elmúlt évek bevett kategóriát említsük.

Ami közösségi ügyeinket illeti, Gombaszögön ezúttal is választ kapunk azon aktuális kérdéseinkre, hogy mi végre és mennyi az annyi, de a szemfülesebbek akár még azt is megtudhatják, hogy kinek a micsodája. Nagy segítségünkre lesznek ebben a Közbeszéd- és Körkép-sátrak elemzősámánjai és táltos bloggerei, akik kivétel nélkül nagy szakavatottjai a politikai csillagjóslás tudományának. Az itt megrendezésre kerülő közéleti-kulturális előadások és panelbeszélgetések hangsúlyosan a szlovákiai magyar jövőkép problémahalmaz kibeszélésére tesznek majd sziszifuszi kísérletet. Legjobb az ilyet asztalnál intézni, pláne ha az illetékes asztal kerek formájú. Idén az MKP-Híd vezetői mellett kapnak egyet a hazai és külföldön élő tudósaink és a legnagyobb ifjúsági szervezetek frontemberei is, hogy véleményt mondjanak a Fontos Dolgokról.

Mindazokat, akik esténként színes tintákkal álmodnak és nemcsak a valódit, hanem az igazat is hallani akarják, tárt karokkal várják majd a Szlovákiai Magyar Írok Társasága által üzemeltett irodalmi sátorban könyvbemutatókkal és irodalmi délutánokkal. Az sem baj, ha a dráma érdekel, a Színházi Sátorban rendszeresek lesznek a színi előadások. A kaland szerelmesei pedig első kézből tágíthatják agytérfogatukat Erőss Zsolt, a világhírű hegymászó jóvoltából. Csallóközi földijeink aztán beszámolnak a Tawahka indiánok földjére tett trópusi expedíciójukról.

Esténként aztán kettéhasad az égbolt és megnyílnak a Zene csatornái. Reményeink szerint az Intim Torna Illegál végre megtanítja, hogyan is kell lyukat vágni a kádba; de csak miután a Quimby zenészei megadták magukat nekünk, a Magashegyi Undergound pedig alaposan felrázta a táborlakókat.

Zenél továbbá: Hot Jazz Band; Jóvilágvan; ByeAlex; Undermind; Subscribe; Pósfa zenekar, Semi Holsen; Unisex; The Butchers, Hundzsa Tamás és az Expired Passport.

Kovács Balázs

Hozzászólások

comments powered by Disqus