Mi mindenre jók a gombaszögi fenyőfák?

Szerző: Stubendek Attila

Mondhatnánk, hogy sok tíz éves hagyomány és tapasztalat van mögöttünk, de ez nem teljesen igaz. A Gombaszögi Nyári Tábor és elődrendezvényei az elmúlt évtizedekben változatos képet mutattak: volt, hogy a résztvevők kevesen voltak egy rendes bújócskához is, a rendszerváltozás környékén viszont ezernél is több felvidéki - szlovákiai - csehszlovákiai magyar jött össze. A korral együtt az igények és a szokások is változnak.

A cél ugyanakkor változatlan: megmozgatni, összehozni fiataljainkat (az intervallum tetszőleges, beletartozik mindenki, aki egy kicsit is annak gondolja magát), mutatni valami újat, valami pozitívat, feltöltődni energiával. Hogy fáradtan, de elégedetten érkezzenek haza a táborozók, és azt nyugtázhassák, jó egy hetet töltöttünk együtt.

Mivel szerencsére mindannyian különbözőek vagyunk, a feladat megoldása korántsem egyértelmű. A Gombaszögi Nyári Tábor alapfilozófiája az, hogy biztosítsuk a lehetőséget, a teret és az alkalmat, a táborozó pedig kedvére válogasson a programok között, vagy ha úgy tetszik, heveredjen le a fűbe barátaival, csobbanjon egyet a medencében, vagy kortyoljon egyet hűsítő söréből. Egy pezsgő kisvárost hozunk létre, ahol minden szeglet más, és mindenki oda megy, ahová szeretne. Ezért szervezzük úgy a tábort, hogy a gombaszögi (krasznahorkai) fenyőfák alatt legyen helye a beszélgetésnek, vitának, közéletnek, művészetnek, a tudománynak, a zenének, a koncertnek, a sportnak, a játéknak, és a hajnalig tartó nótázásnak, a véleménynek és az ellenvéleménynek, az őszinte tapsnak és az építő kritikának egyaránt.

Idén mindezt több partnerszervezettel, társszervezővel közösen valósítjuk meg, hogy valóban színes legyen a tábor. A programot fokozatosan frissítjük, és szívesen várjuk a Te javaslatodat is, hiszen ettől lesz a Gombaszögi Nyári Tábor a mi táborunk.

Hozzászólások

comments powered by Disqus