Fent és lent - Interjú a VAN zenekarral

Szerző: z.zrt

Vannak jól bejáratott bútordarabjai a tábornak. Az egyik ilyen a már sok éve ébresztőként szolgáló Fent és lent. A táborban a nagyérdemű ezt a dalt mégsem reggel, hanem este hallhatta először, miután egy év kihagyást követően újra ellátogatott hozzánk a VAN zenekar. A koncert után meséltek nekünk az elmúlt két évről és terveikről.

Mondhatni, Ti voltatok a tábor zenekara, aztán tavaly nem jöttetek. Nagyon kevés infó van rólatok a weben, mi történt veletek az elmúlt 2 évben?
Tavalyelőtt szeptemberben volt egy tagcserénk. A gitáros-énekesünk távozott tőlünk. Ezt egy egészen hosszú, májusig tartó casting időszak követett az énekes posztra, ugyanakkor szeptemberig tartó válogatás volt a pengetős poszton. Így volt egy év, ami majdnem teljesen kiesett.

Mik a tervei az új felállásnak?
Továbbra is az, hogy a Wembley stadiont megtöltsük emberekkel. Írtunk néhány új számot és bekerült a repertoárba kettő középkori dal is. Nyáron tele vagyunk koncertekkel.

Magyarországi bandaként főleg az ország határain belül játszotok?
Ebben az évben voltunk Kolozsváron, Temesváron, Örsváron, Nagyszebenben, úgyhogy járunk a határon túlra is, de azért mégiscsak főként Magyarországon játszunk. Még a régi csapattal volt egy kapcsolatunk Lengyelországgal, azt még nem tudjuk, hogy alakul a közeljövőben, de most inkább Erdély felé nyitunk.

Ilyenkor Ti keresitek fel a szimpatikus rendezvényeket, hogy mennétek játszani, vagy fordítva?
Nagyon ritkán keresünk meg fesztiválokat, általában megtalálnak vagy a korábbi kapcsolatokból keresnek meg minket, vagy koncerteken hallanak minket olyanok, akik szerveznek rendezvényeket és viszik tovább a hírünket.

Miért pont a középkori hangszereket választottátok?
Több elektromos gitárost meghallgattunk, egyik sem jött igazán be. Volt egy másik középkori zenekar és megtaláltuk az összhangot. Mi amúgyis játszunk középkori hangszereken, különböző furulyákon, és ez beilleszthető a koncertjeinkbe, ad egy karaktert a zenénknek. Ezen kívül teszteltük, hogy melyek azok a dolgok, amelyeket a legjobban szeret a közönség és a legnépszerűbbekből válogattunk be a repertoárba egy-két dalt.

Van rendes polgári foglalkozásotok is?
Mindannyiunknak van foglalkozása, kivéve Ernit, aki most már 8 éve dolgozik a PhD munkáján. Vagy keres az ember egy főállást, vagy más zenekarban is játszik.

Van már zenekar is, aki ezt a stílusú zenét játsza?
Vannak hasonló zenekarok, akik szintén népi dallamokra támaszkodnak, de nem túl sok hasonló jellegű. Mi saját szerzeményeket adunk elő, amik össze vannak vegyítve mindenféle stílussal.

Másfajta zenét is hallgattok?
Mindenki hozza a saját zenei stílusát. A számok úgy születnek, hogy vagy hoz valaki egy alapötletet, vagy közösen jammelünk a próbateremben és ha valami jól szól, abból új dal lesz. Mindenki hozzáteszi a maga részét és a többiek elmondják a véleményüket.

Tehát demokrácia van.
Igen. Sokan mondják, hogy a demokrácia nem működik egy zenekarban és altalában jó is, hogyha van egy ember, aki összefogja az egészet, de az helyzet, hogy nálunk tényleg közösen működik a dolog. Lehetőség van arra, hogy mindenki kifejezze magát, de nem elvárás.

CD-t nem terveztek?
Remélhetőleg lesz, készülünk rá.

Molnár Judit

Hozzászólások

comments powered by Disqus