Štúr és Elvis Presley Molnár Csaba a szlovák történelem legnagyobb hőséről forgatott paródiát

Szerző: Czímer Gábor

Tavaly készült a Ľudovít Štúr utolsó napjai című film, mely nagy sikert aratott nézők és kritikusok körében. Molnár Csaba, a film rendezője, aki a pozsonyi filmművészeti egyetemen tanul rendezés szakon, a csütörtöki filmvetítés után mesélt a forgatásról.

Hogyan született az ötlet, hogy a szlovák történelem legnagyobb hőséről forgass paródiát?
Az volt a feladatunk, hogy üldözés témára forgassunk egy filmet. A forgatókönyv szlovák közegben íródott, ezért választottuk Štúrt főszereplőül. A film nem is annyira róla, a tevékenységéről szól, hanem azt firtatja, hogyan halt meg, illetve meleg volt-e vagy nem.

Milyen volt a film fogadtatása? Milyen reakciókat kaptál a közönség részéről?
Tény, hogy többen is figyelmeztettek, hogy vigyázzak a film motívumának megválasztásával, hiszen egy érzékeny témához nyúltam. Ennek ellenére, egy-két internetes kommenten kívül, melyben elküldtek bennünket melegebb éghajlatra, nagyon meglepődtem, hogy a film kritikája milyen jó volt. A nézők kilencven százaléka szereti.

Melyik Štúrt-halállal szimpatizál leginkább a közönség?
Egyértelműen azzal, melyben meleg volt.

Említetted, hogy a film befejezésének eredeti ötlete… …az volt, hogy Štúr hogy egy éteri kis szigeten jelenik meg Elvis Presleyvel és Van Goghgal együtt, tehát csupa olyan emberrel, akik furcsa módon haláloztak el. Van egy nagyon híres szlovák sorozat Štúrról, és a terv szerint az utolsó jelenetet a főszerepet játszó színésszel forgattuk volna. Sajnos nem sikerült vele összeegyeztetnünk a forgatás időpontját, így nem vettük fel az utolsó jelenetet.

Havran Kati

Hozzászólások

comments powered by Disqus