Jaroslav Spišiak a szlovák alvilágról

Szerző: Czímer Gábor

Rövidnadrág, laza ing - így jelent meg a mindig komoly Jaroslav Spišiak, kétszeres volt országos rendőrfőkapitány a gombaszögi DH táborban. Gondosan, szlovák nyelven előkészített kérdéseink mindjárt az elején semmissé váltak, amikor a rendőrfőnök kijelentette, magyar nyelven nyilvánosan még úgy sem beszélt soha, és most bizony kipróbálná magyar nyelvtudását.

Jaroslav Spišiak elsősorban praxisa idején megélt történetekkel szemléltette a szlovákiai viszonyokat a rendőrségen, az ügyészségen, a bíróságokon és a politikán belül. Sejtettük, hogy a helyzet nem rózsás, de amit Jaroslav Spišiak mondott, attól még a legedzettebbeknek is borsózott a háta. Az ügyészség teljes mértékben úgy dolgozik, mint az átkosban, a főügyész gyakorlatilag pallosjoggal rendelkezik, többek között akármelyik politikai, vagy bármely más szempontból kényelmetlen kivizsgálást akármikor leállíthatja. Ugye így már világos, miért volt akkora huzavona a főügyészválasztás körül Radičová kormánya idején?

Sokkoló volt hallani, ahogy a volt rendőrfőkapitány beszámolt az ellene folytatott hadjáratról; a legfelsőbb politikában is jelenlévő alvilági erők még azzal is megpróbálkoztak, hogy eltegyék őt láb alól, illetve egy 300 ezer koronás boríték megjátszott átvételével szerették volna őt lejáratni. Ugye így már érthető, miért volt a legbiztonságosabb megoldás Kaliňák belügyminiszter részéről, hogy úgy 2006-ban, mint 2012-ben miért volt kényelmesebb leváltani az ambiciózus rendőrfőkapitányt?

A Gorilla-ügy megmutatta, hogyan működik a politika és a maffia osszefonódása Szlovákiában. Masszív tüntetések vették kezdetét az országban, amelyre eddig nem volt példa. Mégis, mi eredménye lett az egész ügynek? Az állampolgárok 20012-ben is azokat segítették hatalomhoz, akik főnöke “kólát ivott” az ominózus lakásban, ahol a maffia a politikusokkal tárgyalt.

És mit tehet ez ellen az egyszerű polgár? Jaroslav Spišiak szerint elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy milyen államban szeretnénk élni. Egy olyanban, ahol az ember a saját erejéből képes elérni dolgokat, vagy inkább egy olyanban, ahol az ismeretségek, kapcsolatok, és kenőpénzek segítik az embert boldogulásában. Nem a nagypolitikából, hanem saját magunkból kell kiiindulni és mindenkinek lehetőségeihez mérten kell tenni a korrupció ellen.

Jaroslav Spišiak nyitottságát, közvetlenségét vastapssal jutalmazta a DH tábor népes közönsége. Rendőrfőkapitány úr, köszönjük!

józsi

Hozzászólások

comments powered by Disqus