Harci helyzetek

Szerző: Czímer Gábor

„Ez nem egy hétköznapi téma”- kezdte előadását Ondrejcsák Róbert, a volt védelmi államtitkár.

Miután elmondta, hogyan került ebbe a pozícióba, Szlovákia biztonsági és védelmi helyzetéről kérdeztük őt. „Ez egy periférián lévő ország, aki arra törekszik, hogy a politikai központ felé mozduljon el. Így jönnek a képbe a külföldi missziók is.” De miért is szükségesek? Egyrészt azért, mert ezt kívánják az adott ország biztonsági érdekei, másrészt pedig külpolitikai okok miatt. Itt említhetjük meg az afganisztáni missziót is, ami ugyan nekünk nem különösebben érdekünk, viszont a NATO-nak igen, emiatt nekünk is képviseltetnünk kell magunkat.

De miért vagyunk akkor Cipruson? – hangzott fel a kérdés a közönség soraiból. „Fogalmam sincs. Ahelyett, hogy szakmai kérdésként kezelték volna, politikait csináltak belőle.” – válaszolta. Jelenleg 159 katona állomásunk van ott. Ennek a missziónak a volt védelmi miniszter azonban semmi értelmét sem látja.

Miért lehet mégis hasznos a külföldi jelenlét? Mert kis országként megtanulhatunk olyan dolgokat, gyakorolhatunk például olyan harci helyzeteket is, amiket itthon (szerencsére) nem. A hallgatóság a légierőnk állapotára, felszereltségére is kíváncsi volt, továbbá a specializáltságunk is fokozottan érdekelte őket, a lőszercserékről nem is beszélve. Több döbbenetes adatot is hallhattunk tőle. Tudtátok –e: ahhoz, hogy 1 embert bevessünk, 5 további is szükséges? Elmondta azt is, hogy hazánknak most 12-14 vadászgépe van, a legjobban felszerelt speciális egységünk a Zsolnai V. zászlóalj.

St.Anna

Hozzászólások

comments powered by Disqus