Bloggertal v3.0

Szerző: Czímer Gábor

A szlovákiai magyar közéleti blogok aktív évet zártak a legutóbbi találkozó óta – lehet summázni az idén harmadik alkalommal megtartott bloggerfórum tanulságát. A Félvidék és a Felvidéki blog, a Körkép és a Közbeszéd, a Szótlan Szemtanú blog, illetve a vendég Mandiner képviselőivel lezajlott beszélgetés a harmadik volt a sorban a Gombaszögi Nyári Táborban megtartott bloggertalálkozónak.

A 2012-es év mozgalmas volt. Az előrehozott választások, a kormányalakítás és a fokozódó kétnyelvűségi akciók hatással voltak a véleményformálók viselkedésére is. Új blogok születtek egyik oldalon tisztán politikai motivációval, és ezzel nyilvánvalóan összefüggésben a másik oldalon független portálok is útnak indultak.

A bloggerek rövid bemutatkozás után beszéltek a webes naplójuk céljairól és célközönségéről. A legtöbb naplózó tudatosan ír, a közönséghez való eljutás céljával. Viszont a visszajelzést már nem egységesen értékelik, valaki szándékosan nem is méri a látogatások számát. De az olvasottság csak egy dolog: a kapott like, de a megjegyzés, komment jobban méri a poszt eredményességét. Több blog életében is előfordult, hogy az írást nem csak vita, de konkrét cselekmény is követte.

A találkozó végén a bloggerek kifejtették, szélesebb spektrum és több női író egyértelműen javítani tudná a szlovákiai magyar közéleti blogéletet.

geroj

Hozzászólások

comments powered by Disqus