Az EP parlament és a TOKAMAK

Szerző: Czímer Gábor

Péntek délután Mészáros Alajos EP képviselőt hívtuk meg a táborba, hogy a jövő energiaforrásáról, a fúziós energiáról beszéljen nekünk. A hallgatóságot tán meglepte, hogy a képviselő úr a politikai intézmények, pontosabban az európai döntéshozó szervek felépítését kezdte felvázolni.

Az unió energiapolitikájának rövid bemutatása után, végül is eljutottunk a fúziós energiáig is. Ha még emlékszünk a fizikaórákra: a termonukleáris fúzió során két hidrogénatom (egy deutérium és egy trícium) egyesül egy héliumatommá és eközben energia szabadul fel. Erre a reakcióra épül a csillagok, így a Nap energiatermelése is, de a Földön is már egy ideje kísérletezünk vele. A legfontosabb ilyen kísérlet a franciaországi Cadarache város mellett történik. Hosszas egyezkedés után itt kezdték el építeni az ITER (International Thermonuclear Experimental) névre hallgató berendezést. A finanszírozás körüli huzavona érthető: a pletykák szerint ez a projekt az emberiség által közösen készített berendezések között a második legdrágább (az első a Nemzetközi Űrállomás, a sok rakéta miatt olyan drága).

Mit is építenek? A fizikusok lehet, talán már az előadás során is értették, a többiek pedig most megtanulhatják: TOKAMAK-ot. Ez a mozaikszó a „toroidalnaja kamera v magnyitnih katuskah” megnevezés rövidítése. De ahogy azt az előadásban is hallhattuk, ez a technológia még a jövő zenéje, hiszen több mint harmincéves távlatokban gondolkodnak a tervezők is.

czg

Hozzászólások

comments powered by Disqus