A.Nagy: Őszre megoldás születik a vasúti kétnyelvűségre

Szerző: Czímer Gábor

A tábor második napjának legnagyobb médiafigyelmet kapott vendége a kormány nemzeti kisebbségekért felelős biztosa volt. A. Nagy László hivatalba lépése után szinte azonnal a mélyvízbe került, amikor a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái arra kérték, tegyen meg mindent a magyarlakta területek vasútállomásainak kétnyelvűsítéséért, értve ez alatt a magyar állomásnevek kihelyezését és a vasutakhoz kapcsolódó minden közfelirat magyar nyelven történő megjelenítését. Az ügyet felvállaló kisebbségi kormánybiztossal Kovács Balázs beszélgetett.

Kormánybiztos úr előadásában arról beszélt, hogy tárgyalásokat folytat az államvasutak vezetőségével a vasúti kétnyelvűség bevezetéséről.Hol tartanak ezek a tárgyalások és milyen megoldások körvonalazódnak?
Az egyik megoldás, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvéről szóló törvényt összhangba hozzuk a vasúti törvénnyel, a másik megoldás pedig, hogy mind a két törvényt megváltoztatjuk. Természetesen kényelmesebb megoldásnak látszik csak az egyik törvényhez nyúlni. A legfontosabb azonban az, hogy az eddigi tárgyalások arra mutatnak, szeptemberre, de legkésőbb októberre megoldódhat ez az áldatlan helyzet nemcsak a vasúti, hanem a közúti feliratozással kapcsolatban, tehát az autóbusz-közlekedés ügyében is. Azt tapasztaltam az elmúlt négy hét alatt, amióta a hivatalban vagyok, hogy meg van a politikai akarat mind a kormányzat, mind a közlekedési tárca részéről, hogy ezt a kényelmetlen politikai ügyet rendezzük, annál is inkább, mert az érvényes kisebbségi nyelvhasználati törvény megfelelőképp rendelkezik a magyarlakta területek vasútállomásainak feliratairól.

A kétnyelvűség elvét tervezik átültetni a közlekedés egyéb területeire is? Gondolok itt elsősorban a kétnyelvű közlekedési vagy útjelző táblákra.
Igen. Ez viszont a közlekedési tárcának, a vasúttársaságnak vagy az autóbusz vállalatnak a belső ügye, de ezt mi kormányrendelettel szeretnénk rendezni, mely kötelező lesz eme társaságok számára is.

Kovi

Hozzászólások

comments powered by Disqus