Jaroslav Spišiak - a szervezett bűnözés elleni harc két éve

Szerző: Ryšavý Pál

Jaroslav Spišiak volt országos rendőrfőkapitány, tartott előadást a szervezetbűnözés elleni harc két évéről. Gondolatait így kezdte: "Örülök, hogy itt lehetek, és hogy valaki kíváncsi arra, amit mondani akarok."Átszerveztem a rendőrséget és sikerült megvádolni a(z akkori) alvilági személyeket. A pozsonyi alvilág egyes személyei szerint a legegyszerűbb az lett volna, ha megölnek engem. A főügyészség 2007 óta nem vádolta meg azokat az alvilági személyeket, akik hamis feljelentéseket tettek ellenem. Az elbocsájtott magas tisztségű rendőrök, az alvilág és a főügyészség el akartak távolítani engem. Majd hozzátette, "ne féljünk a veszteségtől!"

Szlovákiában még most is szocialista felállásban működik a főügyészség. A volt rendör aki hajlandó volt tanúskodni az igazság mellett, eltávolították, később, megyei kapitánnyá neveztem ki. Majd így folytatta: "377 kérdése bolt az NBÚ-nak hozzám."  Egy gondolatában kiemelte, hogy leváltották azokat az embereim, akik eredményeket értek el. Ez a demokrácia Szlovákiában - mondta Spišiak.

Mindig saját magunkból induljunk ki. Ne bízzuk magunkat más személyekre. A szlovák büntető törvénykönyv 2005-ig kommunista volt. Az ügyvédek nem szereték volna, ha a büntetőkönyv megújulna.

Matern volt a savasok (kyselinari) védőügyvédje és az új büntetőjogi törvénykönyv előkészületeinek vezetője. 2005-ben, miután kidobtak, öt koronatanút gyilkoltak meg.

Az, hogy nem ítélik el a politikusokat a bíróságok dolga.  Spišiak szerint a Gorilla ügynek egyetlen tragédiája van: hogy a megmozdulások hozzásegítettek az egypárt uralomhoz. Nem Trnka a lényeg, hanem az, hogy megváltozzon a rendszer (főügyészség). Lipšic teljeskörű jogköröket adott, hogy függetlenül dolgozhassam.

Ki akartak dobni a rendőrségtöl 2006-ban, ezért titkos irat helytelen kezelése miatt indítottak eljárást ellenem. Majd így folytatta: "Az ominózus Slovan-DAC mérkőzésen a rendőröknek tűrniük kellett volna".

Spišiak a reformokról az, hogy könnyű kritizálni a korupciót, de csak addig amíg a javunkra nem szolgál.

Hozzászólások

comments powered by Disqus