Ki a magyar? Kerekasztal-beszélgetés a Gombaszögi Nyári Táborban

Szerző: Ryšavý Pál

Élő közvetítés. Ki a magyar? Kerekasztal-beszélgetés az Új Szó szalon rovatában hónapok óta zajló nyilvános vita szerzőivel: Hunčík Péter, Lovász Attila, Öllős László, Petőcz Kálmán, Tokár Géza.

Hunčík Péter szerint a kárpát-medencei magyarságot nem kezelhetjük homogén egységként. Farkas György kifejtette, hogy hiba lenne szlovákiai magyar nemzettudatról beszélni. Ezt Petőcz Kálmán azzal egészített ki, hogy az emberi jogok közé tartoznak a nemzeti jogok is. Ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a magyar kissebség is az EU része is.

Lovász Attila szerint az alapvető kérdés az nem az, hogy ki a magyar, hanem, hogy miért maradjon magyar, ezt még azzal egészítette ki, hogy Európa ereje, hogy minőségi életet lehet élni, melyhez hozzátartozik a nyelvi sokszínűség is.

Hunčík szerint gond van, ha az identifikációs kategóriák nem fedik egymást. Majd még hozzáfűzte, hogy meg kell tárgyalnunk az erkölcsi kérdéseket is, mert szorosan összefüggenek az identitással.

Öllös László szerint Csak akkor beszélhetünk nemzeti szabadságról, ha az állam nem hátráltat benne.

Majd Lovász Attila hozzáfűzte, a közösségből való kirekesztés egy szörnyű dolog. Majd ezt a gondolatot még kiegészítette, azzal, hogy az identitástudatunknak köszönhetően vagyunk más közösség. Majd még hozzátette, nem vagyok más attól, hogy más nyelvet beszélek.

Hozzászólások

comments powered by Disqus