Németh Zsolt külügyi államtitkár ma délután ad elő a táborban

Szerző: Hangácsi István

Ha a rendszerváltás utáni magyar külügyminisztérium (KÜM) 20 évét nézzünk, az egyik legmeghatározóbb személye Németh Zsolt (Fidesz), aki másodszor tölti be a külügyi államtitkár posztját. Míg 1998-2002 között a KÜM politikai államtitkára volt, addig jelenleg a Parlamenti Államtitkárságot vezeti, amely a minisztériumi álláspontok és jogszabály-előkészítésért felel.

Munkássága nem csak az államigazgatásban, hanem azon kívül is kiemelkedő és elismert. Jelentős vezetői pozíciókat töltött be az országgyűlési bizottságokban (Emberi jog és kisebbségi bizottság, Külügyi és határon túli magyarok bizottsága) és az európai intézményekben is (Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés magyar küldöttségének helyettes vezetője). Közéleti szerepvállalásai szintén jelentősek. Oktatója majd később elnöke volt a Széchenyi István Szakkollégium Egyesületnek, publikációi megkerülhetetlenek szakterületén és nem mellesleg tagja a Johannita Lovagrendnek.

Egyaránt tapasztalt a világpolitikai és az uniós ügyekben, ám nevét és tevékenységét leginkább a határon túli magyar politikájával kapcsolatban ismerhette meg a szlovákiai magyarság. Az első Orbán-kormány és Németh Zsolt munkájának eredménye az Esztergom és Párkány között újjáépült Mária Valéria-híd, és a határon túli magyarokról szóló kedvezménytörvény nyújtotta Magyar Igazolvány. Németh Zsolt 2012. július 14-én (szombat) délután négy órától tarja előadását a Gombaszögi Nyári Táborban.

Hozzászólások

comments powered by Disqus