Programajánló: Barátunk, René

Szerző: Havran Kati

“…csak azt szeretnénk megkérdezni, nem zavarja-e Önöket, hogy ezt a színdarabot nem Shakespeare írta. Se nem Moliére. De még csak nem is Csehov. Hanem Bajza. Sőt! Ez nem is színdarab.”

Egy komédia, melyben két színész tűnik fel a színpadon, de több mint egy tucat szereplő. Szám szerint tizennégy: míg Benkő Géza öt, Derzsi György kilenc szereplőt alakít. A színpadi mű, melyet a két színész 2009 óta játszik magyar és szlovák közönség előtt egyaránt nagy sikerrel, érdekessége, hogy az előadók végig nem hagyják el a színpadot, nem viselnek kosztümöt, és minimális színpadi kellékkel és díszlettel dolgoznak. Mondhatjuk úgy is, hogy teljes egészében a színészi tudományukra és komédiás tehetségükre hagyatkoznak.

Aki veszi a bátorságot, hogy visszaemlékezzen hajdani szlovák irodalomórák végetnemérő, monoton perceire, nos, azzal megtörténhet, hogy szürkeállományában felsejlik Jozef Ignác Bajza neve. Az első szlovák regény szerzője, akit erősen megihletett a felvilágosodás szelleme és Voltaire Candide-ja, teremti meg 1784-ben René alakját. Bajza a regény első kötetében a nagyvilágban utazgató főszereplő, René kalandjait meséli, a második részben pedig 18. századbeli hazai tájakról ad leírást, mindezt éles társadalomkritikával fűszerezve.

Vajon hogyan lehet színre vinni egy monumentális társadalmi regényt, mely rengeteg helyszínen játszódik és melyben tömkeleg szereplő fordul elő?

Milan Lasica és Július Satinský, a szlovák humor legmarkánsabb párosa, a 80-as években bizonyították, hogy a feladat sikeresen kivitelezhető. Fogták hát a 18. századi felvilágosult lelkész regényét, melynek alaptörténetéből kiindulva megírtak egy, a stílusukra olyannyira jellemző, abszurd humorral fűszerezett színpadi művet, melyet természetesen ők maguk játszottak nagy sikerrel…

…és ezt az előadást fordította és helyezte magyar kontextusba Gergely László rendező. Természetesen nem beszélhetünk a regény színpadi változatáról a szó szűken vett értelmében, hiszen a komédia szabadon követi a regény történetét: két bohókás vándorszínész érkezik a falu kocsmájába, hogy a falu népét szórakoztassák hihetetlenebbnél hihetetlenebb kalandokkal.

Ők ketten érkeznek a harmadik napon, pénteken a táborba, hogy Téged is mulatassanak történeteikkel!

írta: Kati

Hozzászólások

comments powered by Disqus