Politika: Beszélgetés az MKP és a Híd elnökeivel

Szerző: Hangácsi István

Immáron harmadik alkalommal jelennek meg az MKP és a Híd képviselői a Gombaszögi Nyári Táborban. Az elmúlt évek változatos és sűrű történéseinek kapcsán bőven lesz téma, gondoljunk csak: az előrehozott választások eredményeire, a népszámlálási adatokra, a Kerekasztal által kezdeményezett egyeztetésekre vagy a nem régen kinevezett kisebbségi kormánybiztos és pozíciója által kiváltott adok-kapokra.

A korábbiakhoz képest azonban várhatóan egy felfokozottabb légkörben fognak zajlani a beszélgetések, hiszen az MKP másodszor maradt a parlamenten kívül, a Híd pedig ellenzékbe került és támogatottsága is csökkent a választók körében.

Ráadásul a SMER lehengerlő parlamenti többsége, a sajátos kisebbségi „status quo“ politikája, amely mintha még inkább tanácstalanná tette a pártokat és megkérdőjelezheti eddigi stratégiáik sikerességét a szlovákiai magyarság szemében. Nem meglepő, hogy elindult egyfajta közös minimum keresése mindkét oldalról, informális és formális egyeztetések (utóbbi a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szervezésében) – ám továbbra is fél szemmel a másik tevékenységének állandó kritizálása mellett. Végül pedig nem feledkezhetünk a Kétnyelvű Dél-Szlovákia figyelem felkeltő akcióiról és nyílt leveleiről, amelyek egyre nagyobb figyelmet kapnak (első kétnyelvű útjelző tábla, ekeli megálló felújítása, stb.) a szlovákiai magyar közösségen belül és lépéskényszerre késztetik mindkét pártot a kétnyelvűség jogi érvényesítésének terén.

A pártok elnökeinek előadása és a beszélgetések az eddig szokások szerint szabadabban fognak zajlani, és a feleket hallgatóság idén sem fogja kímélni kényes és lényeges kérdések tarsolyban tartásával. Tavaly például a „mi lenne ha lenne egy harmadik magyar párt?“ felvetés nagy népszerűségre tett szert. Hagyjuk magunkat meglepni!

Beszélgetés az MKP és Híd pártok elnökeivel szerda délután 14:00-tól a Gombaszögi Nyári Táborban.

Hozzászólások

comments powered by Disqus