Nyelvhasználati küzdelmek Európa tájain

Szerző: Kovács Balázs

Az utóbbi időben új távlatok nyíltak a szlovákiai magyarság életében. Tanúi lehettünk annak, amint olyan újszerű közösségi érdekérvényesítő módszerek léptek színre, mint a matricázás, az önkéntes táblaállítások, de elég, ha csak a különböző vasúti performanszokra gondolunk. Az eszközök eltérőek, ám a cél, melyért küzdenek, azonos: a magyar nyelvhasználat mind szélesebb körű elterjesztése a magyarlakta területeken és – ami ezzel szorosan összefügg - az elszlovákosítás folyamatának meggátlása.

A következő évek egyik nagy kérdése az lesz, hogy mennyiben tudjuk kihasználni a civil szférában rejlő lehetőségeket. Az útkeresés során érdemes más európai kisebbségek háza tájáról meríteni. Pozitív példa ugyanis bőven akad, a nyelvhasználat kérdése minden nemzeti kisebbség számára létfontosságú, hiszen a túlélésükről van szó. Hogy néz ki a nyelvi jogokért vívott küzdelem Bretagne-ban? Milyen módszerekkel népszerűsítik anyanyelvüket a walesiek? Mi a dél-tiroli németek sikerének titka?

Többek között ezekre a kérdésekre fog tartalmas válaszokat adni a téma avatott szakértője, Davyth Hicks, korni nyelvhasználati aktivista, az European Language Equality Network (Európai Nyelvek Egyenlőségi Hálózata) vezetője.

Davith a kezdetektől figyelemmel kíséri a szlovákiai magyar civil mozgalmakat, legutoljára az ekeli vasúti megálló kapcsán fejezte ki Facebook-oldalán, gratulációját és ajánlotta a nagyközönség figyelmébe a Kétnyelvű Dél-Szlovákia tevékenységét.

Európai nyelvhasználati küzdelem know-how Davyth Hicksel július 11-én, kedden, 12:00-tól a Gombaszögi Nyári Táborban.

Hozzászólások

comments powered by Disqus