"A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni?"

Szerző: Nyombaszögi Tári Gábor

Nem állítom, hogy a táborbejáratnál Kosztolányi-idézeteket hangoztató üdvözlőstáb fog állni, de hasonló tartalmú kérdések bizony elhangozhatnak... És akkor Neked, táborlakó, szemfülesnek kell lenned, hogy tudd, miről is van szó és hogy válaszként gyorsan melyik irányba is billegtesd a fejedet, hogy "persze, hogy akarok" vagy éppen "jaj, sajnálom, már más csapat tagja vagyok"... remélem, más válaszlehetőség meg sem fordul a fejedben, mert nekem nem!

Hogy ne mondhasd, hogy nem tudtad, miről is van szó (bár tudod, a törvény nem ismerete nem ment fel semmi alól :)) akkor álljon itt egy dióhéjnyi "jóhatudod" a táborban hagyományosan megrendezésre kerülő csapatversenyről.

Valahogy úgy kezdődik az egész, hogy amikor épp regisztrálódsz és azt próbálod minél hamarabb eldönteni, hogy L vagy XL-es táboros pólót vegyél, mert már kisebb nincsen, még valamelyik játékszervező is rád veti magát (képletesen értve, persze) és elkezd duruzsolni a füledbe, hogy játék, meg hogy csapatok meg vándorgomba, paintball, gulyás, egyebek...

A csapatok regisztrálása a játékra szerda délelőtt fog futni, hogy a még szerdán érkezők is alkothassanak 8-12 főből álló csoportokat. A megkötés, hogy a csapattagok egyharmadának lánynak kell lennie, mivel a verseny során vannak kifejezetten lányos feladatok is, amelyekkel kicsit nehezebben boldogulna egy csupafiú csapat. A szerdai napot a csapatok bemutatkozásának szenteljük, itt a bemutatkozást értékelő zsűri főleg a csapat kreativitását, találékonyságát értékeli.

Azt hiszem, nem kell különösen kihangsúlyozni, hogy mivel erdőben tájfutunk, iszapban birkózunk, füstben gulyásfőzünk, ezért tényleg pakoljatok fel olyan ruhákkal, amelyekben jól fogjátok érezni magatokat és nem lesz baj, ha elszakad, mosás után is iszapszínű lesz, festékes marad.

Egy kevés előkészületet igényelnénk tőletek a gulyásfőzéshez. Nem kell megijedni, ez sem áll sokból. Mivel a főzésre alkalmas hely eléggé szűkre szabott, ezért a tervek szerint idén is két csapat jutna egy bográcsra...hogy ne kelljen bográcshiányt oldani a főzés helyett, rajtunk és magatokon segítenétek, ha bográcsot és minden hozzá szükséges kelléket hoznátok... valamennyivel a szervezőség is készül, de nem tudjuk garantálni, hogy elég lesz. Ami pedig a bográcsbavalót illeti, húst, krumplit, hagymát, sót, zöldséget (paprika-paradicsom) szintén adunk, ha a gulyásotokhoz valami ennél speciálisabbra lenne szükség (egyéb fűszerek, más hozzávalók, sárgarépa, bab, jancsiszög :)), vagy hozzátok ezeket a táborba (mivel a krasznahorkai üzletek kínálata...elég silány) vagy pedig összeírjátok, leadjátok nekünk a rendelést a gulyásfőzés előtt egy nappal és mi beszerezzük nektek. Az ilyen plusz hozzávalókat azonban már saját zsebből kell, hogy álljátok. Ajánlatos hozni evőeszközt, kést, valami tányérként funkcionáló edénykét, mert azon kívül, hogy mindegyiket alaposan kihasználjátok majd a hét alatt, a gulyásfőzés értékelésénél sem játszik utolsó szerepet az, mennyire ízléses a tálalás.

A verseny klasszikus programpontjának számít a műveltségi vetélkedő, ahol a csoportok négy emberből álló alcsoportja lesz megpróbáltatás elé állítva. Az iszapbirkózás sem az a versenyszám, ami ismeretlen lenne, legalábbis a visszatérő táborozók számára... Hogy megértsd, hogy mi ez, csak egy iszappal teli medenceszerűséget kell elképzelni, skándáló tömeget, megafont, fiú- és lánymérkőzéseket, ahol a cél mi is lehetne más, mint hogy az ellenfelet kiszorítsd a körből vagy a vállára fektesd.

Idén is forgatjuk majd az ördög bibliáját szorgalmasan, de a snapszerbajnokságba egyéniként is be lehet jelentkezni.

Hogy a rendelkezésünkre álló egy hét alatt hányszor fogjuk meghódítani a várat vagy hányszor másszuk meg legalább a várdombot, megtippelni sem merem, de egyszer minden csapatot könyörtelenül megfuttatunk... egész a várig! Ez pedig a szintén jól ismert tájfutás... megmászni a meredek emelkedőt, különböző "kellemes" feladatokkal megtűzdelve...

Focibajnokság és a rejtélyes "ügyességi versenyek" összefoglaló név alatt futó játékok vannak még a tarsolyunkban, és bár a versenyszámok munkaneve nem a legfantáziadúsabb, csak hagyjátok magatokat meglepni;)

A tavalyi táborban először próbáltuk ki, milyen fogadtatásban részesülne egy rejtvényfejtős-majdnem kincskeresős- logikai feladatsorozat (a KLR-ről beszélünk). A lelkesedés minket is meglepett, hiszen szó szerint éjjel-nappal jöttetek utánunk a megfejtésekkel. Így nem kell félnetek, újabb feladatokat hoztunk össze, újabb felfedezni váró helyek várnak rátok :)

Hogy miért is érvelek a játékban való résztvétel mellett? Hát mert... mert e nélkül nem lenne meg az az igazi táborhangulat... meg mikor máskor mennél bele az iszapba(agyagba) és ne gondolnál arra, hogy "jaj a hajam, a ruhám", milyen más okból próbálnád ki,mennyire nehéz egy üres söröshordó és fogadok, hogy nem tapiznád le a vár előtt álló ágyút, ha nincs valami ilyesmi utalás a feladatokban. Az, hogy a győztes csapat neve felkerül a vándorgombára, már csak hab a tortán! Már ez alatt a hét alatt neki lehet állni csapatot gyűjteni, csapatnevet kitalálni, versenyszellemet kinevelni,hogy aztán kezdődhessen az egészséges versengés... mi már várjuk:)

a csapatjátékszervezők

Hozzászólások

comments powered by Disqus