Programelőzetes: Eplényi Kata Mirjam: United in diversity?

Szerző: Hangácsi István

Tudtad, hogy az Európai Unió 27 tagállama megközelítőleg 100 nemzeti kisebbséget foglal magába? Országonként változó körülmények között élnek, ám ezen a Közösség a jövőben pozitív irányú változásokat szeretne. Eplényi Kata, aki Gál Kinga európai parlamenti képviselőnő tanácsadója és a téma elismert szakértője, vezeti be a hallgatóságot az Uniós kisebbségpolitika kialakításának rejtelmeibe.

E terület ugyan még gyerekcipőben jár, de a nagy 2004-es bővítés, a román és bolgár csatlakozás, valamint a balkáni tagjelöltek hatására feltehetően felgyorsul a közös kisebbségpolitika fejlődése és hatékony alkalmazása. Formálásában nagy szerepet játszanak az mind a tagállami, mind az egyéni szakmai kezdeményezések.

Sokan nem értik, miért nem bírálja szigorúan Brüsszel a nemzeti kisebbségeket érintő tagállami megnyilvánulásokat. Ez elsősorban a közös minimum kialakításának (például a kisebbség fogalmának tisztázása) és konszenzus hiányával magyarázható. Ez azonban nem tükrözi azokat szövevényes tagállami kapcsolatok és szívességek hálóját, amelyekben a kölcsönös bizalom és a szakmai hozzáértés mindennél fontosabb egy-egy közös politika kialakítása kapcsán.

A munka oroszlánrészét pedig azok a tanácsadók viszik, akiket a nyilvánosság és a közvélemény figyelme gyakran elkerül. Minderről pedig Eplényi Kata előadásában hallhattok 2012. július 11-én (szerda), délelőtt tizenegy órától a Gombaszögi Nyári Táborban.

Hozzászólások

comments powered by Disqus