Tábor útikalauz stopposoknak

Szerző: Stubendek Attila

Nem jártál még a Gombaszögi Nyári Táborban, és most először fontolgatod, hogy jönnél? Olvasod a fébukon az ismerősöd kiírásait, a sok belsős poént, és nem tudod, mit kezdj ezekkel? Segítünk.

Menődik
A szenvedő szerkezet a Rozsnyói medence egyik jellegzetes tájszólási eleme. Arrafelé az ember menődik a templomba, és evődik az étel. A sajátságos forma nem csak hogy meghonosodott a tábori nyelvhasznátban, de a táborlakók még bővítették is a kört: A táborozó bulizódik, a disznó* levágódik, a fog *mosódik, ez a bekezdés pedig *befejeződik, *de a poszt tovább folytatódik!

Rumbó
Tömören: rum és borovicska elegye, felesként felszolgálva. Ízében ott rejtőzik a trencséni szeszgyáros fejében kirajzolódott trópusi táj, a hűvös szelek fújta tátrai borókaerdők és a gombaszögi tábor egyedi hangulata. A keverék egy néhány évvel ezelőtti tábor szükségállapotakor született, amikor a két rövid ital maradt, de növelni akarták a kínálatot, amit a fenti módon oldottak meg, és egészen fogyaszthatóra sikerült. Azóta már több kocsmában is ismerik, és kérésre el is készítik.

Verebek
Régi tábori szokás, hajdanán nyitrai egyetemisták honosították meg: a tábor utolsó pittymallatakor a legtovább fenn lévők beszereznek minden létező ütős hangszert: a kondér tetejétől kezdve, a száraz babbal töltött üres sörös dobozon át a WC ülőke és fedő alkotta kasztanyettáig. Hozzá némi erős szeszt, és egy vizipisztolyt. Csendesen megkörnyékezik a tábor egyik szegletében lévő sátrat, és egyezményes jelre elkezdődik a performansz: A rögtönzött hangszeres kísérettel rázendítenek a Middle of the Road - Chirpy Chirpy Chip Chip dallamára írt nótára, amely a verebek jegenyefán elkövetett nemi együttlétét önti dalba. Eközben egy-egy ember behatol a sátorba, és a lá, lá spricc-spricc sornál vizipisztollyal öntözi a hálózsákban bábozódó táborlakót, mindezt addig ismételve, amíg az meg nem hajlandó húzni az erőset. A táborlakó ettől természetesen felébred, és vele kiegészülve vonul a brigád a következő sátorhoz ébreszteni.
Disclaimer: A fenti rítus akkor érdekes és vicces, ha csak egy éjszaka sütitek el, és akkor igazán. A hajnali spontán hőbörgés és idegen sátrakba való beböfögés nem tévesztendő össze a verebezéssel, és a testi sérülések elkerülése érdekében tartózkodjunk tőle.

Melliké vagy?
Ha tőled megkérdezik, hogy Melliké vagy?, arra kíváncsiak, hogy hívják az édesapádat. A kérdés elsődleges szándéka természetesen az ismerkedés. A feleletet is jelölt szerkezetben kell megadni, és lehet számítani arra, hogy a későbbiekben ugyan abban a formában fognak szólítani. Például így:

-Melliké vagy?
-Hát a Lacié!
-Oszt' te, Lacié, igyál velem egy rumbót!

A kérdés annyira meghonosodott a tábori nyelvhasználatban, hogy tavaly Lovasi András a színpadról mondta el, hogy ő melliké...

Hozzászólások

comments powered by Disqus