A táborban zenélt a Longital

Szerző: Czímer Gábor

Szokatlan jelenségek tűntek fel pénteken  a tábor területén. Ismertetőjelük pár jó nagy autó, gitár, és a zeeenneeee, szokatlanságuk pedig beszédük nyelvéből származott, mert ők bizony nem magyarul, hanem szlovákul beszéltek- na nem mintha ez baj lenne. A táborba való megérkezésük előtt idő bőség miatt még felugrottak a várba is, s fentről volt alkalmuk megtekinteni az általuk csodálatosnak vélt krasznahorkai tájat. Bár, amikor rákérdeztünk, hogy mennyire jön be nekik a gomba-tábor, igencsak meglepettek voltak, hogy akkor most ez mi is? Krasznahorka vagy Gombaszög?

Ennek ellenére, nem  volt nekik újdonság magyar környezetben játszani, merthogy a szlovák fesztiválokon kívül, már a magyar fesztiválok némelyikén is debütálhattak. Részben a hanna- hanna fesztivál kedvező hatása miatt is próbálnak közeledni a felvidéki magyarság felé, másrészt pedig fontosnak tartják a közönséggel való kommunikációt. Ezt tükrözi az, hogy nemzetközi porondon is gyakran tombolnak, Szlovákián kívül főleg Lengyelországban,  de más környező országokban is.

Szokták volt mondani, hogy „fiatalság, bolondság“. Ez nekik is feltűnt, ahogy beléptek a tábor területére, és kicsit magukra is ismertek a szállingózó laza egyetemista fiatalokban, akik pozitív nézetekkel (már ha még bírnak nézni) lépdelnek az élet kacifántos útjain, hogy elérhessék céljaikat. Ők is ilyen pozitívan állnak a mindennapokhoz, ahogy ezt a dalaikban is elárulják. Általuk mindig valamit üzenni, jobban mondva átadni akarnak, de mivel többnyire idegen nyelvű közönség előtt játszanak, ezért a hangulat, a tombolás, a buli árulja el igazán, mi is rejlik bennük.

Tehát ha az ő elveiket követjük, miszerint, ha pozitívan állsz hozzá a dolgokhoz, akkor jó dolgok is fognak veled történni, de a rossz gondolat ördögöt csábít magához.

Klaudi és Orsi

Hozzászólások

comments powered by Disqus