Kicsit másnapos a hangulatom máma – interjú Lovasi Andrással

Szerző: Czímer Gábor

Mondhatni, hogy Ti vagytok Magyarország egyik legnépszerűbb zenekara ...
Ha ezt a Kispál idejében mondod, akkor ez igaz. Most inkább feljövőben levő...

... és olyan nagy fesztiválokon léptek fel mint a VOLT vagy a Sziget. Milyen érzés ilyen kis helyre eljönni, ahol a közönség kb. 500 egyetemista, és jobban inkább a közéleti és a kulturális előadásokról szól?
Első ránézésre, ahogy gyorsan átfutottam a programot, kicsit olyan mint Tusványos. A határontúli területeken kevesebbszer kapunk alkalmat, hogy játszunk, ezért nekünk ez érdekesebb helyszín. Egy zenekarnak se jó, ha ugyanazokat a köröket futja. A magyar zenekaroknak van egy viszonylag szűk piacuk, ott forgolódunk egymás hegyén-hátán, ezért jóval izgalmasabb itt fellépni nekünk.

Lehet, mert csak lány vagyok, de az én meglátásom szerint a szövegeitek eléggé szexisták.
Tény. De ez a rockzenében ez egy hagyomány, egy szerep, ehhez kötődik. Mi ezt megprobáljuk humorral közölni. Szerintünk ez egy olyan dolog, amivel lehet hülyéskedni, semmi esetre sem szabad nálunk komolyan venni.

Miért is kellett a Kispál mellé a Kiscsillag?
A kreatív energiámát muszáj volt még levezetnem, és egyszercsak kitaláltam. Az ember, amikor 30 egypár éves lesz, picit pánikba esik. 37 évesen, mikor alapítottam, elgondolkodtam, hogy mi volt a jó az életemben, mit sikerült megvalósítanom, és mi az, amit nem. Ilyen volt az is, hogy meg kéne tanulni rendesen gitározni. Ez volt a kiinduló pont.

Tehát csak egy hobbyzenekar?
Nem, most már komolyan vesszük. Ez hallatszik is, többet próbálunk. Tavaly az egész évben kb. 5-ször próbáltunk. A dalokba sok munkát fektettünk mindig, de soha nem gondolkodtunk azon, hogy milyenek legyenek a fények egy koncerten, milyen legyen a műsor, ez csak úgy jött. Most, hogy öregebbek lettünk, és a Kispál megszűnése miatt is, jobban megy a zenekar,  elkezdtünk nagyszínpadokon játszani , pl. VOLT-on  is. Egy nagyszínpados produkciót meg kell tervezni,  Produkciónak kell lenni nagy P-vel. Ez egy nagy dolog, főleg hogy egy zenekar, amely  az alakulásakor, rengeteg negatív kritikával találkozott, újra vegigjárta azt az utat, talán kicsit gyorsabban mint először, hogy felleptünk egy klubban, volt ott 80 ember, aztan 150, 200, 300 ... érdekes volt, olyan szempontból, hogy ezt újra meg tudtuk csinálni. Nem vagyunk Kispál, nem vagyunk olyan sikeresek, és talán nem is akarunk olyan sikeresek lenni, dejó érzés, hogy számolnak velünk.

Látsz esélyt, hogy lesz folytatása a Kispálnak?
Nem. Tehát belátható időn,  pl. 10 éven belül, nem. Esetleg 20 év múlva, bár  az meg már vicces lenne.  Van mit magunk mögé dobni, van mit tanulni. Igazából a magyarországi életben is rengeteg az olyan zenekar és politikus is, aki nem akar kikerülni a köztudatból az istenért se. Pedig már rég máshol lenne a helyük. Mi legalább időben abbahagytuk – innen üzenem: ezt így kell csinálni.

Megkaptad a Kossuth-díjat, két zenekart raktál össze, szervezel egy fesztivált... mi tud még inspirálni?
Hogy jó dalokat írj, azt nem tudod megunni. Ha megírsz egy jó dalt, remek érzés –„huuu, ez tök jó, ezt én irtam??“ –csodálkozol ...fantasztikus. A színpad van legalább olyan kábítószer, mint a heroin vagy bármi más. Aki egyszer felkerül oda, soha többé nem akar lejönni.

Társszervezője vagy a Fishing on Orfű fesztiválnak. Idén teltházzal zártatok, tervezitek bővíteni?
Magyaroszágon és a világon kétféle fesztivál létezik ahogy Kis Tibi mondta - a bungee jumpingos fesztiválok meg a nem bungee jumpingosok. Én azokat szeretem, ahol nincs. Nehezebben bírom már a tömeget, az egyszerre 8 helyről szóló különféle zenét. Ha rajtam múlik, és nagyrészt rajtam múlik, nem lesz nagyobb fesztivál. Ez a fesztivál az emberek és a környezet miatt lesz jó. Ilyen módon kell megtartanunk. Mert az egy hihetetlen dolog, mikor a zenekarok azt mondják, „huuuh, ez nagyon jól volt, ez a kedvenc fesztiválunk, neked féláron is eljövünk“. Azt jelenti, jó úton vagyunk. Úgy kell kitalálnunk, hogyan fejlődjön tovább, hogy a környezet is megmaradjon, mert nem az a megoldas, ha kivágjuk az erdőt mögötte, és akkor még beengedünk 3-4-5 ezer embert.

Rocksztár vagy?
Ha Magyarországon beszélhetünk ilyenről, akkor mindenképp igen. Vannak jelei.

Például?
44 éves korom ellenére jóval több nő akar velem lefeküdni, mint a 44 éves hapsikkal általában.

(az interjút z.zrt készítette)
Dius

Hozzászólások

comments powered by Disqus