Fiala János nézetei az Mkp-Híd pénteki találkozásáról

Szerző: Czímer Gábor

Az MKP-Híd kerekasztal után Fiala János jogászt kérdeztük. A tábor lapjának adott nyilatkozatát most itt is közreadjuk:

Őszintén szólva, csalódott vagyok. Ez a vita nagyon jól rávilágított arra, hogy miért is van kicsit kilátástalan helyzetben a szlovákiai magyar politizálás. Hiszen  ez a vita nagyrészt fölösleges kérdésekről szólt számomra, rengeteg olyan régi sérelem merült fel. Igazából én azt vártam, hogy többet hallunk a konkrét  elképzelésekről vagy tervekről, ez alapján tudnánk eldönteni, hogy  a Hidat vagy az Mkp-t választjuk. De ebből nem sokat mutattak a politikus urak.

Magamban annyit szűrtem le, hogy tulajdonképpen továbbra sem világos számomra, hogy mire van két pártunk, ha ez a kettő abban különbözik, hogy  ki- kire sértődött meg annak idején, milyen személyiségek hova kerültek, de érdemi vagy tartalmi különbség nem derült ki a vita során, és ez nagy kár.

Nyilvánvaló azonban, hogy nem egymásnak mondták a dolgokat, hanem nekünk, ezért mindent úgy fogalmaztak meg, hogy a lehető legszebb színben tűnhessenek fel előttünk. De még ezt a célt sem sikerült elérniük, szerintem. Gyorsan ingerültekké váltak, s  kiestek ebből a jó politikus szerepből,  igy tényleg csak a sérelmek felemlegetése maradt. Biztos vagyok benne, hogy ha nem nyilvánsosság előtt folyik a vita, akkor érdemi(bb) dolgokról is lehet velük beszélgetni, illetve hogy ők egymás között is ettől viszonylag jobban együtt tudnak működni, mint amit itt láttunk. De azért nagyon példaértékű, hogy egy ilyen fontos rendezvényre ennyit képesek voltak produkálni.

Végül, de nem utolsó sorban nekem úgy tűnt az egésznek a végkimenetele, hogy ha az volt a célja ennek a vitának, márpedig ez kellett, hogy legyen, hogy meggyőzzék a fiatal politika iránt érdeklődő embereket, hogy az ő pártjuk jobb alternatívája a másiknak, azaz jobb megoldást kínál, akkor azt egyáltalán nem érték el. Úgy gondolom, a hallgatóság nagy része azt a tanulságot szűrte le, hogy tulajdonképpen egyik sem kínál érdemi választási lehetőséget a számára és valahol máshol kell keresni a megoldást.

Hozzászólások

comments powered by Disqus