16:00-tól a Petőcz szemináriumot közvetítjük

Szerző: Czímer Gábor

A Diákhálózat Szlovákia, Csehország és Magyarország diákszervezeteit foglalja magába. A szervezet legfőbb rendezvénye a Krasznahorkán megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor, ahol minden éven egyre színvonalasabb előadások várják az érdeklődőket. Az idei éven sem panaszkodhatnak a programokra az idelátogatók. Az esti koncerteken kívül láthattunk számos közéleti és kultúrális tematikát feszegető előadást. A táborba több jeles személyiség is ellátogatott - itt volt többek közt Bugár Béla és Bárdos Gyula, akik a Híd-MKP ellentéteket vitatták meg, Bauer Edit EP képviselő, Simon Attila, történész, Öllös László, politológus, Néveri Sándor és Tóth Attila, nagyvállalkozók, a Magyarok kerekasztala képviseletében Tóth Károly, Fiala János, és Horony Ákos, Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója, Szigeti László, a Kalligram igazgatója, számos magyar és szlovák blog szerzői, nemsokára pedig a már hagyományosnak számító Petőcz szemináriumot tekinthetik meg az érdeklődők.

Petőcz Kálmán pályafutása során volt ENSZ nagykövet és a Fórum intézet programigazgatója, jelenleg Rudolf Chmel emberjogi és kisebbségügyi kormányelnök hivatalának  vezetője. Ő volt továbbá az, aki a nyelvtörvény miatti nemzetközi vitákba is bekapcsolódott. A Magyarok Kerekasztalának volt szóvivője ma ad elő 16:00-tól a 20 éves Diákhálózat rendezte Gombaszögi Nyári Táborban.

Mint ahogy a bevezetőben is írtuk, Petőcz nem új jelenség a táborban. Immáron sokadik éve visszatérő vendég. Ezúttal a következő témaköröket fogja feszegetni: Mi kell egy jó államvezetéshez? Milyen módon lehetne átalakítani az emberi jogok rendszerét Szlovákiában - beleértve a kormány emberjogi politikáját, a független emberjogi intézmények reformját, a polgárok és egyes csoportok hatékony részvételének a fejlesztését, a koordinációs mechanizmusok működtetését? Ezen kívül választ kapunk arra, miért nem működik hatékonyan a szlovákiai kisebbségi érdekérvényesítés és hogy van-e helye az államvezetésben és az államigazgatásban a helyi diplomáciának és erkölcsnek.

Az előadás után pedig reméljük, hogy jó szokásához híven fogja gitárját és együtt dalol a táborlakókkal.

A mai nap születésnapozó Diákhálózat tábor előadásai idén a Szlovákiai Magyar Interaktív TV jóvoltából online követhetők  a Diákhálózat és médiapartnerei oldalán.

Hozzászólások

comments powered by Disqus