„Beszélgetés” Saróka Liliánával

Szerző: Stubendek Attila

Lilivel először Rimaszombatban találkoztam, a Tompa Mihály Országos Szavalóversenyen, ahol megzenésített verseivel, hangjával, egy szál gitárjával, egyéniségével mindenkit elbűvölt. Idén vele is találkozhattok, beszélgethettek a DH táborban. Íme egy kis ízelítő.

*Amikor rájöttem, hogy az ember különleges hangszerével engem is megajándékozott a Jóisten, bátran engedtem ki torkomból a dallamokat, mondanivalókat, ez volt kedvenc időtöltésem pici korom óta. Kezdtem népdalokkal, majd a hangszertanulással folytattam, jött a néptánc, a kántorképző, a szavalóversenyek, az énekversenyek, hobbi szinten tanultam furulyán, hegedűn játszani..., majd 8. osztályos koromban gitárt vettem kezembe, s a gitárjáték tanulásával párhuzamosan kezdtem el megzenésíteni a hozzám közel álló verseket. Feldolgozásokkal nem igazán foglalkozom, bár zenekarommal (MoSaiC) játszunk feldolgozásokat, egyedül mégsem szeretem a színpadra vinni őket.

*Kedvenc költők? Kedven Írók? Sorolok párat. Tényleg csak párat. Reviczky Gyula, Kosztolányi Dezső, Kaffka Margit, József Attila, Kassák Lajos, Örkény István, William Blake,...még mennyi hely van? *Kedvenc vers? Ez talán még nehezebb. Annyi kedvenc van. Még csak a legkedvesebbet sem tudom kiválasztani. Én nem szoktam választani. A versek azok, akik megtalálnak, s kiválasztanak. Megszólítanak, hogy így fogalmazzak. Képzeld el a helyzetet: állsz a piacon, a zöldségárus standja előtt. Előtted a rengeteg színes gyümölcs, s zöldség, majd egyszer csak rád kacsint az egyik barack. Te őt kapod fel a többi közül, mert ő Téged szólított meg. Hasonló helyzet az is, mikor a vers szólít meg, s nem marad más választásom. Már zúdul is a dallam. * Mit jelent a vers számomra? Lelki táplálék. Mint a zene. S ha a kettőt vegyíted, a legtisztább játék, ha őszintén, szívből csinálod. *Ez lesz az első alkalom, hogy részt veszek a DH táborban, izgatottan várom!

Hozzászólások

comments powered by Disqus