Borsi Kálmán Béla: A szlovák, a román és a magyar nemzet kialakulása

Szerző: Czímer Gábor

Mikor anyukámat kellett meggyőzni, hogy miért is kell nekem DéHá táborba menni, a fő érv, amit a legjobb barátosném kivágott, hogy ott lesz a jövő szlovákiai magyar értelmiségének 90 százaléka (bár azt nem tette hozzá, hogy milyen állapotban...). Az értelmiség meg értelmesen szórakozik, legalábbis legtöbbször. Ezért lesz a táborban több előadás is, különféle témákról.

Az egyik közülük Borsi Kálmán Béla történész kutató és diplomatáé lesz, aki a szlovák, román és magyar nemzet kialakulások tipológiai összehasonlítását fogja feszegetni ...ööö ... na jó, fussunk neki még egyszer... az előadó bácsi romániai magyar, 14 éves korában költöztek Budapestre, így valószínűleg ő is tud mesélni a „jééé, te külföldi vagy? És milyen jól tudsz magyarul ...“ mondat gyakoriságának előfordulásáról déli szomszédainknál. Mikor a neten utánakerestem, hogy ki is ő, ilyeneket találtam: 

Borsi-Kálmán Béla, az ELTE Történeti Intézetének professzora, 1948-ban született , tanulmányait többek között Sárospatakon, Eötvös Kollégiumban végezte, részt vett európai és amerikai előadókörutakon, nemzetközi konferenciákon ... kétszer diplomáciai funkciót töltött be Bukarestben (1990-1995) és Párizsban (1999-2003)... és kiterjedt nemzetközi kapcsolathálózattal rendelkezik.

Hoppá... jó lesz vele vigyázni, az ember mégsem irogathat róla mindent össze . Komolyra fordítva a szót, azért érdemes őt meghallgatni, mert ő is kicsit „idegen otthon“. A magyar mellett magáénak mondja a román kultúrát is, ismeri nemcsak az észak-erdélyi románságot, de a máramarosi magyar-zsidóságot is. Sokat tud mesélni az etnikumok együttéléséről, hiszen szülőfalujában, Szinérváralján, jó kis etnikai „leves“ főtt –éltek ott románok, magyarok, zsidók, elmagyarosodott cipszer katolikusok, lengyelek, örmények, betelepült ukránok is, és dolgoztak székelyek. Szóval van miről mesélnie. És mi kíváncsian várjuk első nap.

majd.holnap

Hozzászólások

comments powered by Disqus