Hosszúdrink, avagy miért menjünk péntek este Longital koncertre

Szerző: z.zrt

Mint mindenki, én is nagy izgalommal vártam a déhá tábor programját, és mint rendes zenebuzi, az ismerkedést a koncertprogrammal kezdtem. Lássuk csak mi is lesz: Kiscsillag, Magashegyi, PASO...jupijééééé....King Size, Jóvilágvan...de jó is volt tavaly!...Szabó Balázs, Saróka Lili...aki Ady verseket dolgoz fel, rossz nem lehet....Undermind...meglátjuk, mit tudnak élőben...Longital...*ezmegmiez???*

Valamiért, de hogy pontosan miért, annak az okát nem tudom, a szlovák bandák nálam alapból ignore listen vannak. Talán ez a mindenféle gyerekkori traumákra vezethető vissza, amikor drága anyám agyonhallgattatott az óvodás fejemmel egy-egy Elán albumot. Hát, mit mondjak...nekem a Rolling Stones jobban bejött. Ezért amikor a nagy nyilvánosság elé került a DH tábor zenei programja, húztam a számat a Longitalnál. Dehát zenekarjellemzést kell írni a blogra, ha már elvállaltuk...mély levegő...youtube...Už len raz...és csalódás, a szó legjobb értelmében.

Egy hihetetlenül pozitív zenei élményben volt részem, ami a többi, youtube-on random kiválasztott számuknál sem csökkent, sőt...Hasonlítani nem lehet őket senkihez...van ott brit pop Radioheadék módra, kicsi melankólia Portisheadesen, és azért a jazz is befigyel néha-néha.

Daniel Salontay, miután befejezte jazzgitárosi tanulmányait Amerikában, társult a zenekar másik felével, egy Shina nevű basszusgitáros lánnyal, fogtak harmadik tagnak egy laptopot, tele hangmintával és megalakították zenekarukat, amit a pozsonyi városrész után, ahol laktak, Longitalnak neveztek el. Ez, a saját jellemzésük szerinti, ,,ambinent hatások, elektronika, kelet-európai ütemek és egy csipet pszichedelika” keverékéből összeállt valami sikeres lett nemcsak Mitteleurópában, hanem mára már túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az egész világon, hisz tavaly meghívást kaptak egy amerikai fesztiválra is.

A sok nemzetközi fellépésen túl szerencsénkre még itthon is koncerteznek, még nagyobb szerencsénkre a fellépések helyszínei közt ott a tábor is. És hogy miért fogom én őket választani? Elsősorban mert iszonyatosan jók, másodsorban pedig mert kell ebbe a haldokló szlovák zenei életbe egy ilyen üde színfolt.

A Longital koncertjére péntek(július 15.) este kerül sor. További részleteket a bandáról a koncert menüpontban találtok.

Hozzászólások

comments powered by Disqus