Anyád! a táborban

Szerző: pupi

A tavalyi hiányosságokat kiküszöbölve idén színházi program is lesz a már várva-várt Gombaszögi DH táborban. A pozsonyi Homodram legújabb előadása, az Anyád! a nyüzsgő hét pénteki napjára esedékes, este kilenc órára.

A kedves közönségnek már kétszer volt lehetősége megnézni a családtragédiákról szóló, „leglátványosabb” díszlettel fellazított története(ke)t: a pozsonyi löprömiéren, illetve az idei Jókai Napokon Komáromban.

Que será? Mi lesz? Teszi fel minden kislány a kérdést gyerekkorában magának, az anyának, a világnak, az első szerelemnek. Csillogó szemekkel választ vár, vagy legalább egy-két szép pillanatot az élettől: házasságot az első szerelemmel; biztos megélhetést; őszinte szeretetet és törődést; nyugalmat és megbékélést. Ezek a rózsaszín felhők azonban hamar kikopnak az élet palettájából, helyettük itt marad a monoton és ingoványos szürkeség, ráadásul a légballonból sincs valami szép kilátás a tájra. Sem a tájra, sem a jövőre. Mindegy, ki miatt romlik el egy kapcsolat, a lényeg, hogy nincs menekvés. Vagy mégis?

A négygenerációs anya-lánya kapcsolatban függőség függőség hátán jelenik meg, vérben és génekben adagolva. Alkoholizmus, workoholizmus, szeretetfüggőség, terápiák. A negyedik nőnek mégis megadatik a lehetőség, hogy másképp csinálja, mint ahogy azt az elődjei művelték – talán nem(csak) a függőséget kapta örökségül.

Akit érdekel, mit művel egy ketrecben négy nő, az sorakozzon azon a bizonyos estén a kijelölt színpad előtt, már csak azért is, mert telihold lesz. Egy biztos: a darab után először a saját anyádra fogsz gondolni.

Hozzászólások

comments powered by Disqus