U(l)travaló - Quimby koncert az első napon

Szerző: z.zrt

A 90-es évek elején a dunaújvárosi gimnáziumban egy bizonyos Kiss Tibor *és a barátai megalapítottak egy *Október névre hallgató bandát. Ahogy a gimnáziumnak, ennek a bandának is vége lett, de nagy szerencsénkre nemsokára újraalakultak Quimby néven (érdekességként megemlítendő, hogy a név a bostoni Quimby Comics magazin után jött, amit egyik amerikában élő barátjuk küldött nekik haza). Első két albumukból még nem sok Quimby-hangzás árad, inkább hasonlít a 30-as évek sanzonjára és mindkettőn angol nyelvű felvételek találhatóak. Ahogy egyre népszerűbbek lettek a pesti éjszakában, úgy hagyták el az angolt és vették fel a rájuk annyira jellemző epikus hangvitelt. Így érkezünk el 1999-ig és az Ékszerelméig, ami a magyar popszféra egyik legütősebb albuma. Mi más is lenne, ha a mesélő nem más, mint maga „az ördög magyar hangja“ miközben “köribe gyűlnek a méreten aluli angyalok”. A zene egységes és mégis kalandozó, tradicionális, miközben tele van újításokkal, a szövegek „kegyetlenek” és ironikusak, mindez progresszív előadásmódban. Összegezve: tökéletes - így kell kinéznie egy profi banda albumának.

Az Ékszerelmét újabb sikeres album követte, ez volt a Kilégzés, ami a Vidám Színpadon játszott Vízkereszt című Shakespeare darab zenéje is volt egyben. Ezután hosszabb csönd következett. Ezalatt már terjedtek olyan rémhírek, hogy nem lesz több nagylemez és követik a Kispált a feloszló zenekarok sorában. De szerencsére ezekből egyik sem lett igaz. Decemberben megjelent a Kicsi Ország, amit nemzetközi turné követett, de nyáron újra visszatérnek a fesztiválszínpadokra és ellátogatnak a Gombatáborba is. A Quimby koncert az első nap (július 13.) lesz hallható/látható.

Lehet őket szeretni, utálni, lehet, hogy a csapból is ők folynak, de tegye fel a kezét, aki ne ugrált volna végig legalább egy Quimby koncertet, fejből fújva az összes számot, Kiss Tibibe halálosan beleesve (na jó, ez utóbbit a fiúk talán nem :)).

Ajánljuk őket azoknak, akik táborkezdésként egy fergetegeset akarnak bulizni baráti társaságban, vagy csak elsörözgetnének valami kellemes kis zenével a háttérben, vagy csak simán felelevenítenék kamaszkoruk kedvenc zenéit (amikor még a kazettásmagnóról szólt a Quimby).

Quimby hivatalos oldal
Quimby youtube
Quimby myspace
Quimby Facebook
Quimby last.fm

Hozzászólások

comments powered by Disqus