Jutottneki – Gregor Samsa friendship experiment koncert

Szerző: Stubendek Attila

A koncert a prágai Gregor Samsa fellépésével kezdődött, majd félidőben csatlakoztak hozzájuk a Jutottneki tagjai – sajnos nem kivétel nélkül. A fellépő zenészek közül négyüket sikerült koncert után elcsalnunk a médiasátorba. Íme az eredménye:

Hogy érzitek, milyen volt a koncert, a közönség?
Jani Samsa: Nagyon jók voltunk. ...hehehe... mint régen... én azt hiszem, hogy csúcsformában voltunk:)
Mazsi Samsa: Az volt a rossz, hogy nem láttuk a közönséget, s ezért nem tudtuk igazán felmérni ezt a dolgot. Az ellenfény annyira erős volt, hogy nem láttuk, de hallottuk... élvezhette a közönség, mert hangvisszajelzés az volt:)
Lidérc: Mindenesetre én a magam nevében mondhatom, hogy kilenc éve ez volt a legjobb koncertem. ...hehehe... (gy.k.: a Jutottneki 9 éve először állt most színpadra;)

Hol van, mi van most a Jutott Nekivel? **
*Mazsi: *A Jutott neki az soha nem volt hivatalosan feloszlatva, és nem is lesz valószínűleg. Az ilyen kérdő e-mailekre én mindig úgy szoktam válaszolni, hogy átmenetileg szünetel. Most kilenc évig átmenetileg szüneteltünk. Mi tulajdonképpen egy egyetemista zenekar voltunk, és hát elvégeztük az egyetemet.
**Jani:
Most mi van, kilenc év vizsgaidőszak?? :)
Mazsi: Meg aztán sokáig tanultunk. Hát tíz évig működött a Jutott neki, és megtartottuk néhányszor a búcsúkoncertünket. De soha nem az lett a búcsúkoncert, amit így kimondva is búcsúkoncertként csináltunk. Aztán végül a tizedik jubileumi koncertünk lett az utolsó, ami Prágában a Magyar Kultúrális Központban volt, 2001-ben. De visszatérve az alapkérdésre, a Jutottnekivel nem lett semmi, tehát mi élünk, most itt voltunk, zenéltünk. De persze itt most segítséggel játszottunk, mert a Gregor Samsa két tagja is beszállt - kulcsszerep jutott Janinak, a dobosnak, ugyanis a dobosunk, a Jutott neki dobosa nem tudott végül eljönni.

És terveztek valamit a jövőben a Jutottnekivel?
Mazsi: Persze! Most már minden héten! ...hehehe...

Tényleg?
Mazsi: Nem, dehogyis. De ezt így szerintem tudnánk csinálni, hogy időről időre, mondjuk évente egyszer-kétszer koncertezünk.
Lidérc: Épp ma beszéltük Mazsolával, hogy újra fel lehetne éleszteni a honlapot. Azt tervezzük, hogy az összes, tehát kettő demo, meg kettő megjelent albumot teljes terjedelemben, ingyen rendelkezésükre bocsátjuk az érdeklődőknek az interneten.

Ha a Gregor Samsára rákeresünk interneten, egy Kafka idézetet találunk. Mi köze Kafkának az együtteshez?
Mazsi: Az én ötletem volt a név, de nem volt annyira jó választás. Mint kiderült utólag, van rajtunk kívül a világon még néhány Gregor Samsa nevű együttes, akik igazából nem sok vizet zavarnának. Egyet leszámítva. Egy amerikai Gregor Samsát, akik játszottak már Prágában, velünk ellentétben, akik nem játszottunk Amerikában. De egyébként hát úgy jött az ötlet, hogy nekem tetszett ez a név. Olyan jó csikorgós, jól hangzik, pont jó lenne együttesnévnek. Meg hát Prága ugye Kafka városa. Pedig Franz Kafka idegen volt itt valamilyen szinten, németül író zsidó íróként mindig van benne, van a műveiben egy adag idegenség.... mégiscsak mi vagyunk hát az igazi Gregor Samsa, mert mi Prágában működünk. Ráadásul magyarokként élünk ott, bizonyos fokig idegenek. De ott élünk, úgyhogy valamivé változtunk azáltal, hogy ott vagyunk. Egy reggel felébredtünk, és mindannyian bogarak voltunk.
** Kori Samsa:** És a zenélés is ilyen. Bárkik lehetünk a hétköznapokban, de amikor zenélhetünk, egy kicsit mindig átváltozunk. Olyankor mi Jani Samsa, Mazsi Samsa és Kori Samsa vagyunk.

Mondtátok, hogy játszottatok már Krasznahorkán valamikor. Milyen volt visszajönni, újra itt játszani?
Mazsi: Mi a Jutottnekivel voltunk itt kétszer. Egyszer 95-ben, meg 96-ban. JÓÓ visszajönni :) De nem lehet itt egyértelműen visszatérésről beszélni. Az a Krasznahorka, ahol mi játszottunk, az nem ugyanaz a Krasznahorka, ahova most kvázi visszajöttünk. Mikor mi ittjártunk, akkor még mi is diákok voltunk. Az Ady Endre diákkörben, tehát a prágai diákklubban nagyon benne voltunk. A velünk egykorú emberek alkották az AED-nek, és a DH-nak is nagyrészét, így hát minket mindenki ismert.
Lidérc: Elég nagy kíváncsiság volt bennem, hogy milyen is lesz itt újra... és az érzéseim most teljesen pozitívak. Volt közönségünk:) Aki úgy tűnt, hogy egészen ráhangolódott a zenénkre, és lehet, hogy tetszett is neki.
** Mazsi:** Kérdezd meg a Gregor Samsásokat, hogy milyen volt nekik ide vissza jönni. Hehehehe

Milyen volt ide visszajönni?
Jani: Nagyon nagy élmény volt visszatérni ide. Valószínűleg előző életemben lehettem itt utoljára. Hehehe. Ehhez képest nagyon megható volt újra itt lenni. Rendesen elérzékenyültem... hehehe

Hozzászólások

comments powered by Disqus