Jutott Neki – Gregor Samsa Friendship Experiment - július 22, második nap este

Szerző: vica

Nemtom, volt-e valaki, akinek ez esetleg eszébe jutott(neki), mindnesetre vártam, hogy a blogon a Van és a Jóvilágvan együttesek után végre a Jutottneki-ről is felkerüljön egy poszt, a feltételezett ismeretlenség lágy ködét szerteszét fújogatandó.... akkor senki sem fordulna többé felém szemöldök- és homlokráncolással információszerző-jellegűvé srófolt oldalba bökdöséssel: -te,....... ismered a ... ömmm... Jutottnekit?...?

Nos, ismerem.

Évekkel ez előtt történt, hogy a bátyám egy felirat nélküli, többszörösen másolt másolatról másolt kazettával (!!!) jött haza (ö... ez itt ne legyen törvényileg kihasználva.. tudom, hogy nem illő az ilyet csinálni, sőt, ejnyebejnyézés meg büntetés jár érte, de..... a kazetták csakis az együttes koncertjein voltak elérhetők, vagyis számunkra elérhetetlenek.... azóta is...). Ez volt a Mérges csiga, a Jutottneki első demója.Nem tudnám megfogalmazni, mitől is olyan JÓ ez a zene, de bár a kazettát nagy szívfájdalmak között (és dacára) visszaszolgáltattuk a kölcsönzést kezdeményező tulajdonosnak, nálunk attól kezdve "szenilis szél szendereg (szúúnyog szuszogva szááll)", "Jön szembe Kálmán", és az is megesik, hogy "úúgy kínoz a honvágy...."

Van olyan, hogy alternatív, meg hogy üdítően egyedi, de..... ezek a mára jócskán megkopott szavak nem fejezik ki a Jutottneki konvenciókat darabokra tépegető zenélését, sem a dalszövegek Freud heverőjére kívánkozó, ám a hallgatók nevetőizmait sem kímélő asszociációktól hemzsegő sorait. Csak el kell lazulni, és jöhetnek az "Agykullancsok", ha pedig nagyon belefeledkeznék, hát "taszigálj arrébb, kérlek".....

A tények azok a Jutottnekivel kapcsolatban, amelyekből még a zenéjüknél is kevesebb jut el hozzám. Megszűnt weboldalak és bejegyzések halmai között annyit sikerült megtudnom, hogy az együttes "1991 október 25-én alakult meg Bítölsz néven Prágában a következő felállásban: Gál Attila (Mazsola) - basszusgitár; Pásztó Gábor (Leila) - szaxofon, furulya; Böszörményi Péter (Pöce) - ének. Napokon belül csatlakozott hozzájuk Bugár Ignác (Acylpyrin) a gitárjával." Első koncertjüket még azon az éven megtartották a prágai magyar főiskolások klubjában - avagy tessék kutatni az AED-krónikában?

"1992 márciusában egy budapesti koncert közben a Bítölsz belső ellentétek miatt, előzetes megegyezés alapján feloszlott. Perceken belül meg- alakult a Jutott Neki (azonos felállással és repertoárral), és megtartotta bemutatkozó koncertjét." Azóta ez a felállás is dinamizálódott és változott kissé, az első demót pedig újabb kazetták, sőt cd-k követték (Láma dalai, Biztosan az atom,  A vegyület készen áll). Hogy hogy történt, hogy végül még a honlapjuk is megszűnt, azt sajnos nem tudom kinyomozni.

Akit tehát a tények érdekelnek, az előbbieket, és még egy kicsivel többet megtalálhat ide kattintva, aki viszont a Jutott neki Zenéjére kíváncsi, jobbat nem tehet, minthogy ott lesz a koncertjükön július 22-én:)

Ami az említett koncert -kötőjel Gregor Samsa Friendship Experiment részét képezi, arról ezt lehet olvasni itt: "Amikor egy reggel Mazsi Samsa, Jani Samsa és Kori Samsa nyugtalan álmaikból felébredtek, szörnyű féreggé változva találták magukat ágyaikban..."

A Gregor Samsa (Franz Kafka Átváltozás című elbeszélésének főhőse után) egy prágai trió, melyet szlovákiai magyarok alkotnak: Kori Samsa (Lévay Kornél) - gitár Mazsi Samsa (Gál Attila) - basszusgitár, ének Jani Samsa (Bodák János) – dob

A figyelmesebbeknek feltűnhetett, hogy Gál Attila (Mazsi) neve mindkét együttes tagjai között feltűnt, így aztán lehet további mentális műveleteket kierőszakolni a két együttes közös fellépését illetően.Ha pedig azt gondolod, kedves olvasó, hgy erről az együttesről még nem hallottál, akkor bizony tévedsz... merthogy egyfolytában őket idézed, amikor "Nézed, hogy nem csiga roppant-e a talpad alatt… de. " ( http://www.gregorsamsa.cz/zene.html ;)

Hozzászólások

comments powered by Disqus